Å fange øyeblikket

Fotografering er en fantastisk hobby, og det har jeg sikkert snakket om ved flere anledninger tidligere. Det er jo vanskelig å sette fingeren på hva det er nøyaktig som gjør at denne interessen blir så utrolig sterk hos enkelte mennesker, men det er nok å oppleve det berømte øyeblikket som står i sentrum.

Vi vet jo at folk strømmer til nord-Norge fra hele verden for å fange nordlyset på vinteren. Hva er det egentlig som driver dem? Hva er det som får dem til å gjennomføre en slik tur uten i det hele tatt å ha en garanti for at de kommer til å oppleve det som de håper på? Jo, det er jo naturligvis som sagt drømmen om å fange det berømte øyeblikket. Øyeblikket der nordlyset slanger seg over himmelen mens et lite opplyst fiskevær ligger ubeskyttet under nattehimmelens enorme naturkrefter.

Det skildres godt på denne fotografens side, og der står det også mye annet godt å lese. Det handler om å fotografere mye, og jo mer man fotograferer jo oftere vil man oppleve disse øyeblikkene – det er et faktum. Hvorfor tror dere at enkelte fotballspillere scorer mer mål enn andre? Jo de øver og øver og øver på det, og til slutt havner de hele tiden i posisjoner hvor de får muligheten til å putte ballen i nettet. Du ser sammenhengen, ikke sant. Det er de samme mekanismene som gjelder her, og jo mer man eksponerer seg for en situasjon jo flinkere blir man til å takle den.

Det er egentlig så enkelt som dette, og hvis du ønsker å bli en bedre fotograf så har du bare én ting å gjøre: ta bilder og fotografer det du kommer over eller interesserer deg for. I dag er det digitale kameraer som gjelder, og du kan derfor knipse i vei uten tanke på å bruke film. Knipser du 200 bilder hver gang, så vil du plutselig oppdage at ett eller to av disse er gode fotografier – og etter hvert så vil denne andelen øke!