Når forretningene svikter

Når forretningene svikter

Antallet nordmenn som drømmer om å leve av fotografering er uten tvil stort, og hvor mange som har fått denne drømmen knust eller innsett at den er urealistisk er også uten tvil veldig mange.

De aller fleste unge mennesker har et urealistisk forhold til det å jobbe og hva man skal kunne leve av, og helt ærlig tror mange av dem at livet er en ren fest som bare skal ventes på å utforskes og utnyttes. Så lenge man kan noe så kan man leve av det, men for de av oss som har levd en stund så vet vi at dette langt i fra er tilfellet. Det er ikke slik at kunnskap og evner innen for eksempel fotografi eller et hvilket som helst annet fag betyr at man kan leve av det man kan. Så enkelt er det bare ikke.

For tenk deg som fotograf: hvor mange bilder må du selge hver måned for å kunne leve av det? Hvilke type bilder er det du skal selge? Skal du ha en butikk? Er det utstillinger det er snakk om? Hva anser du som en god årslønn? 400.000 kroner? 500.000 kroner? Er du klar over hvor mange fotografier dette tilsvarer solgt hver eneste måned? Tenker du fortsatt at det å jobbe som fotograf er realistisk? Og; hvor mange fotografer tror du at jobber i aviser rundt om i Norge i dag? Det er ikke så mange som du kanskje skulle trodd, og sannheten er at svært mange av journalistene tar sine egne bilder når de er på oppdrag. Nåløyet for å jobbe som fotograf er svært trangt!

Utfordringene står i kø for de aller fleste små bedrifter rundt omkring i landet, og for deg som ønsker å bli selvstendig fotograf er det akkurat det samme som gjelder.

Hva skjer når kundene svikter deg og økonomien går dårlig? Dette er realiteter som du er nødt til å forholde deg til og som du må vurdere før du tar sjansen på å starte opp som fotograf, og dette sier vi ikke for å ta motet fra deg – men som sagt er det viktig at man bestandig er realitetsorientert.